dilluns, 21 d’octubre del 2013

Creativitat i innovació, claus de la nova educació


Ken Robinson


Sònia Sánchez

L’especialista anglès Ken Robinson defensa que la “creativitat és avui tan important com l’alfabetització” i que s’hi hauria de donar “el mateix tractament”. Considera que és una habilitat essencial per treballar en la nova economia i en un món globalitzat. Per això aposta per potenciar el que ell en diu el “pensament divergent”, i que defineix com “l’habilitat de veure moltes possibles respostes a una mateixa pregunta”. Es tracta d’una habilitat que tots els nens tenen en néixer però que van perdent a mesura que creixen, “no perquè es facin grans sinó perquè són educats en un model que et diu que només hi ha una resposta correcta a la pregunta, la que diu el llibre o el mestre”. Així, Robinson denuncia que l’escola està matant la creativitat.

Segons l’expert, el sistema educatiu actual va ser dissenyat i concebut per a l’economia industrial, i va generar un model que considerava la intel·ligència com la suma del “raonament deductiu” i el “coneixement dels clàssics”, és a dir, l’habilitat acadèmica. “Això ha portat caos a la vida de molta gent”, condemnada a creure que no és intel·ligent.

“No ens podem permetre seguir per aquest camí”, diu Robinson, i al·lega que en els pròxims 30 anys es graduarà més gent que en tota la història de la humanitat. La irrupció de les tecnologies al mercat de treball i l’explosió demogràfica han transformat l’ambient en què aquests joves hauran de sortir-se’n. “Un títol acadèmic ja no et garanteix una feina”, alerta. I defensa un canvi radical en l’educació pública que fomenti la creativitat i la col·laboració en grup, d’on sorgeixen les millors idees.

A les escoles, reclama abandonar “l’actual disseny, fet a imatge de la industrialització”, que les equipara a “fàbriques, amb timbres, edificis separats, especialitzats per temes i nens per grups d’edat”. És urgent canviar aquestes estructures, diu, per fer aflorar el talent de cada nen i la seva creativitat. [...]

Podeu trobar l'article complet ací:

http://ampaipse.files.wordpress.com/2013/05/ara-la-nova-revolucic3b3-educativa.pdf

Envieu els vostres comentaris sobre el tema. En 150 paraules tracteu d'expressar la vostra opinió sobre la tesi de Ken Robinson.