dimarts, 8 de juny del 2010

Recomanacions d'última hora

Ací teniu algunes recomanacions d'última hora. Si podeu, passeu la informació. Si teniu alguna inquietud d'última hora, deixeu un comentari en aquesta entrada i, si puc, us contestaré.
Ànim.

1. Comprensió del text
-Fixeu-vos bé per tal de trobar el tema. No ha de ser ni massa general ni massa concret.
-Si no podeu encaixar el text en les parts que hem estudiat, tracteu d’observar parts a partir de les coses que diu. Per exemple, si el text és un fragment d'una novel·la (Rodoreda, Valor...) fixeu-vos en el que conta i tracteu de distingir les parts a partir d'ací. Com a exemple de divisió en parts, mireu el solucionari de les proves de juny i setembre del curs 2010.

-Assegureu-vos bé del tipus de text
-Resum. Recordeu: seleccioneu la informació més important (elimineu dades, exemples, reformulacions, parèntesis…) i reescriviu les oracions seleccionades fent-les més curtes. No introduïu altres veus (el text diu, l’auor pensa…)
-Recordeu els principals trets de cada tipus de text per si pregunten per la tipologia. Si és així, digueu-ne les característiques i trobeu-ne exemples al text. En el cas del text narratiu, el podeu justificar dient que conta fets ocorreguts a personatges, que transcorre en l'eix temporal amb verbs en pretèrit perfet (si és el cas), connectors temporals i amb la figura del narrador.
2. Anàlisi lingüística.
-Sordes: c, ç, ss, x, tx, ig i la s quan no va entre vocals
-Sonores: g, j, tg, tj i la s entre vocals.
-Si pregunten per la funció sintàctica d’una estructura subratllada, poden ser tant complements (CD, CRV, CI, CC, ATRIB, PRED, AGENT) com proposicions (adjectiva explicativa si té coma, adjectiva especificativa si no té coma, substantiva, adverbial)
-Si pregunten per les veus del discurs (polifonia), localitzeu almenys els casos d’estil directe i indirecte.
- Els siònims, moltes vegades, podreu trobar-los al text.
- Si heu de canviar els temps verbals, recordeu: si és de present a passat, convertiu els presents en pretèrits perifràstics (va dir, vaig pensar, vam esperar…) i si descriu, en preterit imperfet (era, tenia, semblava…); si ésde passat a present i alguna forma no la sabeu, busqueu un altre verb més conegut del mateix grup i conjugueu-lo igual (per exemple, per conjugar el verb seure, use el verb creure)
3. Expressió i reflexió crítica. Repasseu més els temes de literatura més importants, però no deixeu els altres.

Per a la redacció de qualsevol resposta, penseu bé què voleu dir; penseu-vos cada oració abans d’escriure-la i assegureu-vos que s’entén.

Evitem les faltes habituals.
-Ortografia: és, són, emissor, la utilització, l’ús; la intertextualitat, la intenció, la impressió (no s’apostrofen).
- Sintaxi: en els relatius amb preposició useu el qual (del qual, en la qual, pels quals, al qual, entre els quals, de les quals… I si no té preposició useu QUE. Atenció a les perífrasis d’obligació peronal: he de fer, hem de comentar, havien de treballar… (no hem de dir tinc que, teníem que, tindran que…). I perífrasis d’obligació impersonal: cal, caldrà, calia… (no hem de dir hi ha que, n’hi havia que…)
-Recordeu, per localitzar l’antecedent del pronom EN, cal fer-se preguntes que comencen per DE (en tenen, de què?; en tornen, d’on?; en parlen, de qui?). El pronom EN pot ser CD, CRV, CC.