diumenge, 29 de novembre del 2009

EXAMEN 2n BATXILLER, Primera avaluació


L'examen constarà de les parts següents:

Text argumentatiu (o expositivoargumentatiu)

a)Comprensió del text [4 punts]: tema i motius secundaris, resum, tipus de títol, estructura del text*. Progressió temàtica. Isotopia. Varietat geogràfica.

b)Anàlisi lingüística [1 punt]: preguntes sobre normativa (sobre qüestions gramatical vistes en classe)

c)Expressió i reflexió crítica [1 punt]: una pregunta de reflexió sobre el contingut del text. Haureu de crear un text argumentatiu o expositivoargumentatiu de 150 mots.

*Sobre l’estructura:
1. Divisió i localització clara de les parts
2. Justificació de cada part
3. Localització de la tesi, els arguments i altres tipus de seqüències textuals (expositiva, narrativa, descriptiva…)
4. Explicació de l’estratègia argumentativa (analítica, sintètica…)

En l'apartat C, les faltes gramaticals restaran 0'1 per falta.

Recordeu: planifiqueu les respostes abans de començar a escriure

dimarts, 10 de novembre del 2009

Lectura 1r Batxiller


NO EMPRENYEU EL COMISSARI
Ferran Torrent
Editorial: Columna Edicions


Aquesta novel·la policíaca del valencià Ferran Torrent, ens conta una aventura del detectiu privat Toni Butxana. Aquest personatge, habitual de les històries de l’autor, es requerit aquesta vegada pel comissari Garcia, per tal de recuperar-li un secreter amb un adrés d’or i un rellotge Omega, que li han sostret hàbilment de la seua casa de camp.Butxana, amb l’ajuda de la Colometa i el Penjoll, dos pispes del barri de Russafa, es dedicarà a la recerca del lladre que resultarà ser un no iniciat, que per casualitats de la vida ha anat a furtar a la mateixa casa del comissari de policia de la ciutat de València.

Examen 1r Batxiller


Ací teniu el tipus de preguntes par al proper examen:


Tres preguntes pràctiques i teòriques sobre els factors de la comunicació i les funcions del llenguatge i els gèneres literaris
Una pregunta pràctica d’anàlisi d’un text narratiu (tipus de narrador, personatges, espai i temps)
Dues preguntes pràctiques d’anàlisi de textos poètics (mètrica i rima. recursos retòrics i veu lírica)
Dues preguntes sobre els aspectes de normativa treballats en classe

dissabte, 31 d’octubre del 2009

EXAMEN 2n BATXILLER


L'examen constarà de les parts següents:
Text
a)Comprensió del text: tema i resum del text. Altres qüestions treballades sobre els textos (registres, títol...)
b)Anàlisi lingüística: preguntes sobre normativa (sobre qüestions gramatical vistes en classe)
c)Expressió i reflexió crítica: una pregunta de teoria i una altra de reflexió sobre els temes estudiats.

En l'apartat C, les faltes gramaticals restaran 0'05 per falta.

Recordeu: planifiqueu les respostes abans de començar a escriure

dilluns, 21 de setembre del 2009


PROGRAMA D’AUTOAPRENENTATGE DE PREPARACIÓ PER A OBTENIR ELS CERTIFICATS DE CONEIXEMENT DE VALENCIÀ DE LA JUNTA QUALIFICADORA

PER ALS ALUMNES DE BATXILLERAT


La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià és un organisme de la Generalitat Valenciana que examina, avalua i, si és el cas, concedeix certificats de coneixements de valencià. Aquests certificats us seran de molta utilitat a l’hora d’accedir a llocs de treball o presentar-vos a oposicions. Sempre esteu a temps d’accedir a les proves, però, per a molts de vosaltres el millor moment és mentre curseu estudis de batxiller.
Podeu trobar tota la informació a http://www.edu.gva.es/polin/val/jqcv/informacio.html.

Els estudiants que hagen superat les assignatures de valencià en el nostre sistema educatiu poden obtenir el Certificat de Grau Elemental per convalidació en els següents casos:
-En tots els cursos de EGB. -En un mínim de tres cursos entre els cursos de BUP i COU, o en 3r i 4t d'ESO i 1r i 2n de Batxillerat ---LOGSE (els 4 cursos). -En els dos cursos del primer cicle i en els dos primers cursos del segon cicle de FP. -En tots els cursos d'ESO (des de 1r de primària fins a 4t d'ESO).

Enguany teniu la possibilitat de preparar la prova de grau mitjà, amb l’assessorament i l’ajuda dels professors de valencià.

Heu de pensar-vos si ho voleu intentar i, si és així, seguir les directrius que us donem a cointinuació:
Matrícula.- Podeu matricular-vos on line per als exàmens o agafar el full de matrícula en http://www.edu.gva.es/polin/val/jqcv/solicitud.html. La taxa de matrícula és de 10’48 € i dóna dret a dues convocatòries.
La primera convocatòria és en el mes de juny i la segona en el de novembre.
Programa de suport.- El Departament de Lingüística posa en marxa un programa de suport per als estudiants que vulguen preparar les proves. Es tracta de seguir els programes d’autoaprenentatge de la Junta Qualificadora amb l’ajuda dels professors de valencià del nostre centre.
Programa PRÀCTIC 2.- És un programa d’autoaprenentatge. El programa s’instal·la en l’ordinador i presenta tota una sèrie d’exercicis semblantas als exàmens de la Junta. Encara que és una versió beta, funciona bé i està adaptat a les noves proves. El podeu descarregar a http://www.edu.gva.es/polin/val/publi_practic.html

Lectures i dictats.- Podeu practicar els dictats i la lectura on line a http://www.edu.gva.es/polin/val/jqcv/preparacio_lectures_dictats.html

Suport del professorat.-
-En classe.- Aprofitarem l’explicació de la gramàtica per a repassar qüestions que vagen apareixent a les proves que aneu fent a casa.
-Al bloc http://trestristostextos.blogspot.com/ trobareu enllaços i una secció dedicada a plantejar qüestions que solen aparéixer en les proves. En la web del col·legi hi ha un enllaç al bloc.
-Recomanem la pràctica oral per parelles o grups. Cal que plantegeu la conversa com si fos un joc i us aneu corregint els uns als altres.

Remarca final: Com que hi ha molts pares que també tenen interés per aconseguir els títols de la Junta, podeu posar-vos d’acord i preparar les proves junts.

Recordeu que és important per al vostre futur professional obtenir aquest certificat. Ànim

dilluns, 8 de juny del 2009

PREGUNTES D'EXÀMENS ANTERIORS

PREGUNTES DE SELECTIVITAT
Si teniu algun dubte, deixeu-hi un comentari i tractaré de resoldre’l

1 [SINÒNIMS] Evidentment, sense tenir el text al davant, no és tan fàcil resoldre aquestes qüestions. No obstant, podem fer-nos-en una idea.

1. Busca al text un sinònim de “metro” (línia 1) i busca al text un altre exemple de sinonímia entre dos mots.

Sinònim de “metro”: “transport metropolità per excel·lència”, “transport metropolità”, “les catacumbes de la ciutat de la ciutat”

2. Busca un sinònim per als mots o les expressions següents: rebombori (línia 36), en un tres i no res (línia 28) i paladins (línia 8). Puntuació: 0’5 per a cada sinònim

Rebombori: enrenou, soroll, embolic, tràfec, remor, escàndol...
En un tres i no res: en un no-res, en un arrap, en un alé, en un bot, de sobte, ràpidament...
Paladins: defensor, lluitador

3. Escriu una paraula amb el mateix significat per a cadascun dels mots següents:
a) internet: xarxa, autopista de la informació
b) farts: tips, saturats, cansats
c) enginy: talent, intel·ligència, imaginació, perspicàcia
4. Defineix què volen dir les paraules següents presents al text:
a. utopia (línia 1)
b. arrel (línia 16)
c. alienes (línia 9)

5. Escriu un sinònim dels mots següents:
a) “piular”: cridar, parlar, protestar
b) “adés”: abans
c) “irrisori”: insignificant, ridícul

6. Escriu un sinònim o explica el significat dels mots següents:
• "forassenyat". Desmesurat, exagerat.
• "llar". Casa que hom habita. Residència
• "clergues". Persona que ha rebut ordes sagrats. Capellà. Rector

7. Escriu un sinònim o defineix què volen dir les paraules o expressions següents
extretes del text:
a. perdre la xaveta: trastornar-se, tornar-se boig, perdre el senderi
b. brillantina cerebral: capacitat intel·lectual, intel·ligència
c. libido: desig de plaer, sobretot de plaer sexual; sentiments que governen i dirigeixen els impulsos sexuals.

2 FORMACIÓ DE MOTS

7. Explica quins processos de formació de nous mots han originat els mots “parisenc”, “ecologistes” i “repintar”. Després escriu per a cadascun d’aquests mots un altre exemple que continga el mateix morfema derivatiu.

parisenc: Sufixació (0’1); Partint de la base (o arrel) nominal parís- i del sufix adjectivador –enc s’ha originat el mot sufixat “parisenc” (0’2). Exemple: “londinenc”, “salvadorenc” (0’2)
ecologistes: Composició i sufixació (0’1). Partint de les bases (o arrels) cultes eco- i –logia s’obté el mot compost “ecologia” (0’1), al qual s’afegeix el sufix nominal –ista per formar el mot sufixat, “ecologista” (0’1). Exemples: “economista”, “artista”, “ecologista” (0’2).
repintar: Prefixació (0’1) Partint de la base (o arrel) verbal -pintar s’afegeix el prefix re- i s’obté un altre verb “repintar” (0’2) Exemple: “reescriure”, “reviure” (0’2).

8. Explica quin mecanisme de formació de nous mots ha donat lloc als mots següents: paraigua (línia 38), últimament (línia 26) i empala (línia 29). Després escriu per a cadascun dels mots un altre exemple que continga el mateix morfema derivatiu
-paraigua: Composició (0’1) Composició de dues bases (o arrels), l’una és verbal (par(a)-) i l’altra, nominal (aigua) (0’2) Exemple: para-sol, parallamps, aiguamoll, aiguaneu // comptagotes (0’2)
-últimament: Sufixació (0’1). A la base (o arrel) adjectival últim(a) hem afegit el sufix adverbialitzador –ment (0’2). Exemples: ràpidament, veloçment, darrerament (0’2).
-empala: Prefixació (0’1) A la base (o arrel) nominal pal hem afegit el prefix verbalitzador em- (/en/)(0’2) Exemple: enllitar, enllestir, embrutir (0’2).

9. Explica quin procés de formació de mots ha originat els mots següents i escriu per a cadascun dels mots una altra paraula amb el mateix procés
a. desequilibri: derivació per prefixació (0’1); afegim el prefix de valor negatiu des- a la base lèxica nominal equilibri per generar el nom desequilibri (0’2); destrucció, desforestació, reequilibri, etc. (0’2)
b. òbviament: derivació per sufixació (0’1); afegim el sufix adverbialitzador –ment a la base lèxica adjectival en femení òbvia per generar l’adverbi òbviament (0’2); ràpidament, tristament, pobrament, obvietat, etc. (0’2)
c. nouvingut: composió (0’1); unim les bases adjectivals nou i vingut (del verb venir) i generem d’adjectiu nouvingut (0’2); p. ex., nounat, nou-ric, noucasat, benvingut, etc. (0’2)

10. Digues quin mecanisme de formació de nous mots ha originat els mots següents i escriu la corresponent forma del plural
a) “Guàrdia Civil”: plural, “guàrdies civils”. Composició. A partir de la base (o radical) nominal “guàrdia” i de la base adjectival “civil” es forma el compost nominal “guàrdia civil”.
b) “esperança”: plural, “esperances”. Sufixació. A partir de la base verbal “esperar” i del sufix nominal –ança es forma el nom “esperança”.
c) “debat”: plural, “debats”. Mecanisme que ha rebut denominacions diferents: conversió, habilitació, afixació zero o derivació impròpia. Es canvia la categoria del verb “debatre”, que passa a funcionar com a nom i a agafar els morfemes flexius típics d’aquesta categoria (gènere i nombre).

11. Comenta quin procés morfològic ha originat els mots següents i delimita els morfemes derivatius que els componen. Després, per a cada mot tria un dels constituents derivatius que el formen i escriu-ne un altre que continga el mateix morfema derivatiu.
• "engreixat”. Mot format per prefixació a partir del prefix verbalitzador “en” i de la base adjectival “greix”. Un altre exemple: “entendrir”
• “televisió". Mot format per composició culta a partir de les bases “tele” i “visió”. Un altre exemple: “teleaddicte”, “cosmovisió”
• "cirurgià". Mot format per sufixació a partir del sufix nominal “a” i de la base nominal “cirurgia” (amb elisió posterior de la vocal final de la base). Un altre exemple: “valencià”

12. Digues quin procés de formació de mots ha originat els mots següents i delimita’n els constituents morfològics. Després, per a cada mot, tria un dels constituents que el formen i escriu un altre mot, mitjançant el mateix procés de formació, que continga el constituent que hages triat.
a. possibilitat: • derivació per sufixació: -itat fa un nom a partir d’un adjectiu
• possibil+itat.
• possibilisme, impossible; curiositat, velocitat.
b. encapçalar: • derivació per prefixació: en- fa un verb a partir d’un nom (o d’un
adjectiu).
• (en((cap)çal))ar: cap, capçal, encapçalV+flexió: encapçalar .
• encalar, engominar, embrutar-se; capçalera.

c. impertinència • derivació per prefixació: in-/im- forma antònims de noms i
d’adjectius.
• im+pertinència.
• invisible, independent, impossible, immoderació; pertinentment.


3 [SINTAXI]

13. Transforma les estructures següents seguint les indicacions que et donem:

a) de SP a oració causal
Les actuacions dels antipublicitat són cada cop més arriscades {a causa del reforçament de la vigilància i de la imposició de fortes multes → perquè s’ha reforçat la vigilància i s’imposen fortes multes}

b) de SP a oració de relatiu
Activistes del moviment antiglobalització {en lluita contra la comercialització de la cultura → que estan en lluita contra la comercialització de la cultura} Fixeu-vos que estem desfent una nominalització

c) De SP/oració a SN (Fem una nominalitzacióno. En realitat no desfem el Sintagma Preposicional. La pregunta està mal formulada)
Però quin tant per cent de la recaptació obtinguda per la publicitat es destina {a millorar el servei? → a la millora del servei?}

14. Digues de quin tipus són les oracions subratllades i substitueix-les per un nom, un pronom, un adjectiu, un sintagma preposicional o un adverbi, segons s’escaiga.
a) “... només ho ha dit per provocar i aconseguir titulars que cridin l’atenció” (l. 10): subordinada de relatiu adjectiva especificativa; substituïble per: cridaners, copsadors...
b) “Quan la pena de mort ja estigui convenientment restaurada al món hispànic, jo faria el judici durant la mitja part del Festival de l’Oti” (l.18): subordinada adverbial temporal; substituïble per adverbis o sintagmes preposicionals de temps, per exemple:
Aleshores, llavors, a partir d’aquest moment, després de la instauració de la pena de mort
c) “A més, el que Sabina denuncia clama a Déu” (línia 14): subordinada relativa substantiva en funció de subjecte; substituïble per una proforma o pronom o per un SN, per exemple: això, aqueixa cosa, la denúncia de Sabina.

14. Digues quin tipus d’oració subordinada és la que apareix subratllada als extractes següents i substitueix-la per un nom, un pronom, un adjectiu, un adverbi o un sintagma preposicional. La nova expressió no ha de recollir necessàriament el significat de l’element substituït però ha de ser adequada al context lingüístic.
a.“Quan una persona es veu forçada a deixar la seva terra i arriba a un altre espai, el que li passa pel cap no és d’imposar-hi res de res” (línies 14-15)
Tipus: oracions subordinades adverbials temporals (coordinades per i)
Substitució: [per un adverbi o un sintagma equivalent] llavors, aleshores, en aqueix moment/dia, en aquestes circumstàncies..., etc.
b. “Però el més normal i previsible és que vulgui obrir les portes” (línia 17)
Tipus: oració subordinada substantiva. Substitució: això, açò, allò, aqueixa cosa, aquest fet
c. “Potser sí, si es creen les associacions afectives que deriven d’un paquet global” (línies 25-26) Tipus: oració subordinada de relatiu adjectiva especificativa. Substitució: derivades

15. Digues quin tipus d’oració és la que apareix subratllada en el fragment següent extret del text i substitueix-la per un nom, un pronom, un adjectiu, un adverbi o un sintagma preposicional “[...] crec que cada dia hi ha més homes seduïts per l’èxit femení”
• Oració subordinada (substantiva) d’objecte directe. • Crec això; ho crec.
Alternativament:
• Oració subordinada de complement de règim (amb caiguda de en). • Crec en això; hi crec.

16. Digues quin tipus d’oració és la que apareix subratllada en el fragment següent extret del text i substitueix el nexe que l’encapçala per un altre que tinga el mateix significat:
“Si ho han fet les universitats d’Edimburg, Aberdeen, Bristol i Glasgow i ho ha publicat The Sunday Times, se li ha de donar crèdit”
• Oració subordinada (circumstancial) condicional.
• Vist que ho han fet...; Posat que...; Havent-ho fet...; Com que...; Ja que...

17. Digues a quina categoria pertany l’expressió subratllada que apareix en el fragment següent extret del text i substitueix-la per una altra que tinga el mateix valor:
“És a dir, la dona accepta la competència intel·lectual en la convivència, i l’home no la suporta” (línies 8-9)
• Connector (o locució conjuntiva) de reformulació.
• Dit d’una altra manera; Això significa que...

18. Observa els possessius següents i substitueix-los per construccions o sintagmes que conserven la funció i el significat que cada possessiu té en el text. Raona, per a cada cas, si el possessiu estableix una referència díctica o fòrica.
a. “[...] més baixa la seva possibilitat matrimonial” (línies 3-4)
• més baixa serà la possibilitat matrimonial d’aquella dona.
• Referència (ana)fòrica: interpretem la paraula seva a partir de la
paraula dona, que apareix quatre mots a l’esquerra.
b. “[...] que [...] perdin la xaveta pel seu èxit [...]” (línia 7)
• que perdin la xaveta per l’èxit del (seu) home / l’èxit dels (seus)homes.
• Referència (ana)fòrica: interpretem la paraula seu a partir de la paraula homes, que apareix en la línia anterior en la construcció els homes brillants.
c. “el capítol d’un llibre meu” (línies 11-12)
• el capítol d’un llibre que jo he escrit.
• Referència díctica: interpretem la paraula meu, no a partir d’una
altra paraula del text, sinó a partir d’un ens de fora del text, en
concret, de la figura de l’emissora.

4 RECURSOS TIPOGRÀFICS

19. Al text apareixen diversos recursos tipogràfics: cometes, guió, cursiva i claudàtors. Explica en què consisteixen i quina funció realitzen dins el text Puntuació: 0’4 per mecanisme tractat

Cometes: recurs tipogràfic que permet “establir certes distàncies entre nosaltres i les paraules que utilitzem” .1 Poden expressar: la ironia, la reserva davant la dimensió ideològica, la valoració ètica o social implícita en un mot o una expressió corrent, citacions, etc. Les cometes presents al text serveixen per a marcar citacions.

Guió: recurs tipogràfic amb funcions diverses: marcar diàlegs, elements de taules estadístiques, índexs analítics, enumeracions, introduir incisos... Els guions presents al text serveixen, fonamentalment, per a inserir text citat (línies 3-4), inserir enumeracions (línia 15), inserir un marcador discursiu que introdueix un aclariment (línia 21) i inserir un comentari irònic (línia 29-30).

Cursiva: recurs tipogràfic que, en general, permet marcar “els mots i les expressions que convé destacar per diversos motius” (Pujol & Solà 1995:177). Sol emprar-se amb les lletres, els mots i les frases objecte de consideració metalingüística, els mots-clau i els termes tècnics que convinga destacar visualment per a major claredat, certs títols (llibres, discos, etc.). La cursiva que apareix al text marca títols de discos (línia 1), de llibres (referència bibliogràfica final) i de diaris (referència bibliogràfica final).

Claudàtor: recurs tipogràfic que permet introduir acotacions a discursos i converses transcrites, intervencions editorials (addicions, modificacions, supressions), transcripcions fonètiques, etc. Els claudàtors presents al text serveixen per a introduir
una intervenció dels editors del text de Quim Monzó reproduït a l’examen; es tracta
d’una especificació sobre la referència bibliogràfica del text.
.
4) Identifica els recursos tipogràfics que apareixen al text i digues quina funció realitzen en general i quina funció específica acompleixen al text
Puntuació. A títol orientatiu, 0’5 per apartat. Si en desenvolupen 3, tenen la puntuació màxima. No cal que siguen exhaustius, perquè aquesta pregunta és molt llarg.
Solució:

a) Tipus de lletra: cursiva, negreta i redona

• La negreta s’empra per a destacar paraules o frases, en aquest cas, per a destacar el títol
• La cursiva s’empra per a destacar paraules i per a citar obres, com en aquest cas

b) Disposició del text: paràgrafs; entrades de paràgraf
Hi ha tres paràgrafs sense entrar, separats amb una línia en blanc

c) Puntuació: coma, punt i coma, punt i apart, punt i seguit, dos punts
d) Altres recursos. Cometes. S’empren per a les citacions directes, com en el cas del text, i per als títols. Majúscules (s’empren en noms propis, al començament de paraula i després de punt i apart) i minúscules (en els casos restants).
5 PRONOMS

4) Digues quina funció sintàctica fan els sintagmes subratllats en els fragments següents, extrets del text; després, torna a escriure els fragments substituint aqueixos sintagmes pels pronoms febles corresponents:
Puntuació: Identificació de la funció: 0’25 / Substitució: 0’25

a. “[...] i la història (i la pràctica quotidiana) ens donen exemples abundants de desequilibri [...]”

Funció: complement directe
Substitució: ens en donen

b. “Quan una persona es veu forçada a deixar la seva terra i arriba a un altre espai, el que li passa pel cap no és d’imposar-hi res de res”

Funció: complement preposicional de règim
Substitució: s’hi veu forçada

c. “Una vida plenament humana que afavoreixi les sintonies afectives”
Funció: complement directe
Substitució: les afavoreixi

4) A quin element del text remeten, a quina categoria pertanyen i quina funció sintàctica realitzen els mots següents?
Puntuació: 0’5 per mot (0’1 l’antecedent, 0’2 la categoria i 0’2 la funció)
Solució:

a) “que” (en “el preu que han pagat aquells primers empresaris...”): pronom relatiu; remet a l’antecedent “preu” i funciona com a CD del verb “pagar”.

b) “ho” (en “recordem-ho”): pronom feble; remet a l’oració “la història és aquí i no s’hi poden fer trampes” i funciona com a CD del verb “recordar”.

c) “hi”: pronom feble; remet a l’antecedent “la història” i realitza la funció de complement circumstancial o adjunt del predicat.

6 RECURSOS RETÒRICS / MODALITZACIÓ

2) Comenta la modalitat de les oracions que apareixen al paràgraf següent: “Què estem fent amb la immigració? ¿Quines respostes tenim per a centenars de persones desesperades que es juguen la vida perquè a Europa els oferim feina i l'esperança d'una vida digna? ¿Quins estudis, quines polítiques, quin debat seriós estem mantenint?”
Puntuació: 0’5 la identificació de la modalitat / 1 punt la caracterització o l’explicació de la modalitat
Solució:
Interrogació retòrica. Les preguntes retòriques són oracions aparentment interrogatives. És a dir, formalment i prosòdicament s’assemblen a les oracions interrogatives, però des del punt de vista del significat il·locutiu no vehiculen actes en què es pretenga obtenir una informació, sinó que són assercions encobertes. Les interrogatives retòriques que apareixen al text, per exemple, són equivalents a les afirmacions següents: “No estem fent res amb la immigració”, “No tenim respostes per al centenar de persones desesperades que es juguen la vida perquè a Europa els oferim feina i l'esperança d'una vida digna”, “No estem fent estudis, ni polítiques ni estem mantenint un debat seriós”.


7 CONNECTORS
“De buit en buit”. Solucionari
1) Identifica els connectors que apareixen al paràgraf següent i digues de quin tipus són:
"Sentim, doncs, el buit de la nostra frustració, però aquesta no és res comparada amb la que pateixen les víctimes del nostre sistema"
Puntuació: 0’5 per connector

• Identificació: 0’2 punts

• Tipus: 0’3 punts

Solució:

• “Doncs”. Connector consecutiu.

• “Però”. Connector adversatiu o de contrast

• “Amb la que”. Connector relatiu.

dimecres, 20 de maig del 2009

DARRERES RECOMANACIONS PER A L'EXAMEN FINAL

-Com ja sabeu, heu de fer un comentari complet del text. Per tant, seguiu l’esquema i distribuïu bé el temps.
-Recordeu: hem de seguir la regla de les tres C: concissió, claredat i correcció. Procureu no allargar-vos massa i no repetir-vos. És preferible fer un comentari més curt si això li aporta claredat. No feu oracions molt llargues. Assegureu-vos que totes les afirmacions que feu són raonables i coherents (si no teniu molt clar el que esteu dient, millor no ho dieu). Agrupeu les diverses parts per evitar que el comentari siga una llista d’afirmacions inconnexes. Useu connectors metadiscursius per ordenar les parts (pel que fa, quant a, d’altra banda, a continuació, per concloure…). Eviteu les faltes: ja sabeu quines són les flates habituals. Tracteu d’estar en guàrdia. Algunes de les faltes són nde paraules que apareixen al text: fixeu-vos en el text.
-Pel que fa a la valoració personal, recordeu: heu de valorar l’eficàcia comunicativa del text (en definitiva, si acompleix la seua finalitat) i, si es tracta d’un text argumentatiu, també podeu opinar sobre el tema (en la meua opinió, jo crec, considere, estic d’acord, no em sembla bé…)
-Per acabar, recordeu que es tracta de demostrar la maduresa lingüística: entendre bé el que vol comunicar el text, entendre per què és com és i fer-ne explicacions raonables de tot això.
-En certa ocasió, abans d’un partit, li desitjaren sort al futbolista Di Stefano. Ell va contestar: “La suerte para los que no sepan jugar al fútbol”. Estic segur que vosaltres no en necessiteu, però, per si de cas, us desitge sort. Ànim.

dijous, 26 de març del 2009

Els factors polítics

Els factors polítics

Els factors polítics són els més esmentats com a causa per la qual les llengües desapareixen en moltes comunitats arreu del món. Històricament, dos fets han afectat dràsticament la diversitat lingüística. D’una banda, la colonització del «nou» món, que va donar lloc a l’ús gairebé exclusiu de les llengües europees en situacions de prestigi a Amèrica i a l’Àfrica –en el sistema educatiu, l’administració pública, la religió i, més tard, en els mitjans de comunicació–. L’ocupació europea dels nous territoris no tan sols va donar pas a la colonització cultural: la llengua dels poderosos, és a dir, la dels ocupants, va passar a ser la prestigiosa i això va comportar una pèrdua significativa de llengües que no tenien poder.
A més, com a conseqüència de la creació d’estats a Europa, la idea d’«un estat, una llengua» es va estendre ràpidament. Aquesta política no tan sols va afectar un gran nombre de llengües menys poderoses a Europa, sinó que també va comportar l’ús exclusiu per a les funcions formals de les llengües estatals dels colonitzadors a les colònies.
Arran d’això, la colonització va produir una pressió política enorme per deixar de parlar les llengües locals a Austràlia, a gairebé tot l’Amèrica del Nord i a moltes regions de l’Amèrica del Sud i de l’Àfrica. Tot i que la colonització de cadascun d’aquests territoris va seguir camins diferents i els resultats també van ser diferents, tenen en comú la subjugació i l’assimilació lingüística de la població local per part dels colonitzadors.
A causa d’aquests episodis històrics, actualment els governs adopten mesures polítiques que afecten en gran mesura el futur de moltes llengües: l’estatus de les diferents llengües es veu afectat per si aquestes llengües s’han declarat oficials o no, i, per tant, per si s’utilitzen en l’educació, l’administració pública i els mitjans de comunicació.

(Extret d’Esti AMORRORTU i altres (2005), Informe sobre les llengües del món.
Síntesi, UNESCO Etxea/Centre UNESCO de Catalunya/Angle Editorial, Barcelona, pp. 97-99)Adaptació

diumenge, 8 de març del 2009

Examen 2n Batxiller


Al proper examen, com ja sabeu, haureu de fer el comentari de la coherència i l'adequació (fins al pun 7 del guió). Hi haurà una o dues preguntes sobre procediments de condensació i d'ampliació de la informació i pronoms febles.

Heus ací algunes recomanacions per al comentari:

-Ja saps: fes bona lletra, deixa marges, separa els paràgrafs i subratlla les paraules principals del teu text.

-Vigila la gramàtica i especialment l'ortografia de les paraules habituals

-Usa correctament els recursos d'ampliació (els hem estudiats en classe)

-Procura fer frases ordenades i senzilles (recorda que estàs fent un text expositiu que ha de caracteritzar-se principalment per la claredat).

-No digues coses que no saps amb seguretat o que no pots justificar (quan alguna afirmació no es pot justificar, segurament és falsa)

-És preferible fer un comentari més modest i clar que no un de complex inintel·ligible

EM SENT INDI (Un comentari de la coherència i l'adequació)


El text que ara comentaré és un extracte d’un article titulat Em sent indi, escrit per Josep Pitarch i publicat al setmanari EL PUNT.

[RESUM]

L’eix temàtic del text és la lluita dels països oprimits pel manteniment de la identitat pròpia. Hi trobem altres motius secundaris: la identificació de l’autor amb els indis de les pel·lícules de l’oest, el colonialisme dels països europeus i els EUA sobre Amèrica del Sud, el nomenament de Nina Pekari com a ministra i la defensa de les llengües de l’Equador. El títol és de caràcter remàtic i en principi no conté el tema. No obstant això, després de llegir el text ens adonem que el títol expressa el sentiment de solidaritat de l’autor amb els pobles indis.
L’estructura textual és expositivoargumentativa: comença amb un motiu que serveix com a introducció del tema (les pel·lícules d’indis i vaquers), segueix amb l’exposició dels fets (situació dels pobles indígenes) i dels arguments (recuperació del poder indígena) i acaba amb una conclusió que enllaça amb el títol per la identificació que fa del triomf indigenista amb el poble valencià). D’altra banda, podem dir que l’estructura temàtica és circular ja que comença manifestant la simpatia capa als indis i acaba de la mateixa manera quan els compara amb els valencians.
El text presenta una progressió temàtica de tema constant quan parla de les pel·lícules i després continua amb una progressió lineal que fa que cada rema d’una oració passe a ser el tema de la següent.
Aquest text pertany a l’àmbit d’ús periodístic (publicat al setmanari EL PUNT amb data 1-01-2003). L’autor, Josep Pitarch, ha fet servir com a gènere discursiu l’article d’opinió. Es tracta d’un tipus de text expositivoargumentatiu que, com ja hem vist, exposa uns fets i uns arguments amb la finalitat d’orientar l’opinió i la conducta del lector a favor dels pobles indígenes.
Quant al canal, és un text escrit per a ser llegit, i diferit ja que l’emissor i el receptor no comparteixen ni el temps ni l’espai. Hi ha un únic emissor, per tant, el text és unilateral. D’altra banda, va adreçat a un públic ampli amb la intenció d’informar i orientar l’opinió del lector transmetent-li la pròpia indignació. Es tracta, doncs, d’un text multidireccional.

L’autor real és Josep Pitarch. Els lectors reals som nosaltres, els que en fem el comentari i qualsevol persona que llegesca el text, mentre que el lector model són els lectors del setmanari EL PUNT que suposadament s’han de sentir identificats amb les inquietuds de l’autor model, una persona compromesa amb la lluita per la llibertat dels pobles i coneixedora de la realitat sociolingüística valenciana.

Per ser un text argumentatiu, és destacable la forta presència dels participants a través dels díctics de primera persona singular (veig, em pose, solidaritze) al començament del text per a deixar clara la seua posició favorable als indis i díctics de primera persona plural inclusius (ens, nostre) al final quan s’adreça als valencians.

Encara que la presència de l’emissor és forta, també hi trobem algun cas d’impersonalitat com ara el verb haver-hi impersonal (línies 3 i 15).

Pel que fa a la polifonia, sols hi ha una veu, la del locutor (l’autor real, Josep Pitarch).

Quant a la variació diacrònica, es tracta d’un text actual sense cap altre tret destacable. Respecte a la variació diastràtica i diafàsica, cal dir que el text està escrit en llengua estàndard, pròpia dels mitjans de comunicació encara que apareixen algunes expressions col·loquials (“n’hi moren com a mosques”) i no hi trobem cap tipus de variant social ni registres especialitzats.

Examen 1r Batxiller


Recordeu:
L’examen tindrà les següents parts:
-alguna pregunta sobre la lírica dels trobadors
-comentari d’un text d’Ausiàs Marc
-traducció (recuperació de l’anterior)
Per als trobadors: Repasseu els apunts de classe
Per al comentari:
-Context: Es tracta de situar l’autor en el seu temps i el text en el conjunt de l’obra de Marc
-Contingut: Localització i explicació dels temes principals que apareixen al text (important)
-Estructura: a)Explicació de l’estructura del poema seguint el model vist en classe: la comparació i la tornada amb els seus trets (important). b)Mètrica i rima
Per a la traducció: Pareu especial atenció a les perífrasis d’obligació i probabilitat.

dimecres, 4 de març del 2009

Un comentari de l'adequació del text de la pàgina 98



El text té la finalitat d’informar sobre la dramàtica mort d’un xiquet pel foc creuat al conflicte de Gaza. Es tracta d’un text aparegut en un diari, per la qual cosa diem que pertany a l’àmbit periodístic. Quant al gènere i el tipus de text, es tracta d’una notícia que narra el fet. No obstant, observem trets de subjectivitat que l’aproximen als gèneres d’opinió ja que en té certes característiques com ara les marques de modalització: crueltat més vergonyant, suplica, sisplau, petit Rami, només té 12 anys, l’home s’enfonsa, esgarrifoses imatges, etc., i un titular carregat d’indignació (La mort més cruel).
És un text escrit per a ser llegit, i l’emissor i el receptor no comparteixen ni el temps ni l’espai, raó per la qual podem afirmar que el text és diferit. Per tant, es tracta d’un text elaborat. Hi ha un únic emissor, per tant, el text és unilateral. D’altra banda, va adreçat a un públic ampli amb la intenció d’informar i orientar l’opinió del lector transmetent-li la pròpia indignació. Es tracta, doncs, d’un text multidireccional.
L’autor real és el periodista que signa el text, Alberto Cabeza, i el grau de modalització que hem comentat adés, ens fa veure un autor model indignat per les tragèdies que es produeixen en els conflictes bèl·lics. El lector real és la persona que llig el diari i el lector model seria una persona capaç d’indignar-se igual que ho fa l’autor.
L’emissor i el receptor no apareixen al text, raó per la qual no trobem dixi personal. Ja hem dit que la subjectivitat és manifesta en l’accentuada modalització. D’altra banda, tampoc no destaca la impersonalitat (hi trobem algunes construccions passives: van ser captades, van quedar atrapats…)
El text no té una única veu, sinó que, a més de la veu del locutor, hi trobem altre enunciador a través del discurs citat en estil directe (cridava desesperat: “Mort, mort”) i indirecte (suplica que sisplau cesse el foc).
Pel que fa a la variació lingüística, cal dir que es tracta d’una variant diacrònica actual. Està escrit en llengua estàndard, pròpia dels mitjans de comunicació, i no hi ha mostres de cap tipus de varietat diastràtica. La varietat diatòpica és l’occidental, concretament el valencià: cesse, xiquet, xicotet.

diumenge, 11 de gener del 2009

Junta Qualificadora

Continueu practicant els pronoms febles i prepareu els exàmens de la JQCV. Instal·leu el programa PRÀCTIC que podeu trobar a l'enllaç http://www.edu.gva.es/polin/val/publi_practic.html Seleccioneu Grau Mitjà i feu els exercicis F8 dels diversos exàmens. Porteu els dubtes a classe.

dimecres, 7 de gener del 2009

PRÀCTICA DE PRONOMS FEBLES

Podeu practicar les combinacions de pronoms febles al següent enllaç: http://www.ua.es/spv/formacio/exercicis/comb_pronoms1.htm