dimarts, 13 d’abril del 2010

1a Part: Comprensió del text

Heus ací la llista de preguntes possibles corresponents a la primera part de l'examen (Comprensió del text) i les indicacions i consideracions per a contestar-les.


Comprensió del text

1. Descriure el tema i les parts bàsiques del text.


Cal dir el tema (amb un substantiu abstracte i en un grup nominal), l’estructura externa (paràgrafs), l’estructura interna: localitzar les parts (introducció, desenvolupament, conclusió), justificar-les o dir-ne el contingut.

El text està format externament per … paràgrafs. L’estructura interna és la pròpia del tipus de tex …………………………. :
1. Introducció, presentació… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és la introducció o digueu-ne el contingut.
2. Exposició, argumentació, desenvolupament… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és l’exposició… o digueu-ne el contingut.
3. Conclusió, desenllaç… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és la conclusió o digueu-ne el contingut.


2. Resumir el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies.

3. Identificar la tipologia textual especificant els trets corresponents que apa­reixen al text.


Cal dir el tipus de text (argumentatiu, expositiu, narratiu, descriptiu…) i jusificar la resposta amb trets propis del tipus de text. A continuació cal veure si hi ha altres seqüències textuals i justificar-les. Per exemple, en un text argumentatiu pot haver una part narrativa; o en un text expositiu pot haver una part descriptiva; en un text narratiu pot haver, a més, diàleg o descripció…)


Es tracta d’un text [expositiu, argumentatiu, narratiu, descriptiu…] ja que [digueu els trets]. No obstant això, hi trobem una seqüència [expositiva, narrativa…] a les línies/al paràgraf per a explicar (contar, descriure…)


4. Identificar el registre (formal/informal) i la varietat geogràfica especificant els trets corresponents que apareixen al text.


Cal dir el bloc dialectal geogràfic (occidental / oriental) i, si és possible, el dialecte (valencià, balear, català central…), i justificar la resposta amb exemples del text (el tret i l’exemple). Pel que fa al registre, convé partir de l’estàndard i observar si hi ha algun tret propi del registre col·loquial o del registres especialitzats (i justificar-ho).

Es tracta d’una varietat geogràfica occidental; en concret, el dialecte valencià. Els trets que ho demostren són: presents de subjuntiu amb desinència –e (exemples), possessiu femenins amb U (meua, seua…) i lèxic específic com xiquet, pardal, granera…
Pel que fa al registre, es tracta de l’estàndard encara que hi trobem també una tendència al col·loquial (exemples) per tal d’aproximar-se al lector / terminologia pròpia del registre especialitzat de [matemàtiques, filosofia, lingüística…] (exemples)


5. Identificar recursos expressius o tipogràfics presents al text: metàfora, meto­nímia, hipèrbole, tipus de lletra, cometes, etc.

6. Identificar les veus del discurs.


Cal dir l’autor real i tractar de descriure l’autor model a partir de les deduccions que podem fer del text. De la mateixa manera hem d’observar a qui va dirigit el text, és a dir, el lector model (pot ser molt general o pot ser un grup social més concret (els valencians, les dones, els estudiants…).
D’altra banda, cal localitzar les diverses veus –la polifonia- , a banda del locutor, i explicar breument com han estat introduïdes al text (estil directe, indirecte, intertextualitat…)


L’autor real és el periodista/l’escriptor/la persona que signa el text, Alberto Cabeza, i el grau de modalització ens fa veure un autor model indignat per les tragèdies que es produeixen en els conflictes bèl·lics. El lector real és la persona que llig el diari/la revista/el llibre i el lector model seria una persona capaç d’indignar-se igual que ho fa l’autor.El text no té una única veu, sinó que, a més de la veu del locutor, hi trobem altre enunciador a través del discurs citat en estil directe (cridava desesperat: “Mort, mort”) i indirecte (suplica que sisplau cesse el foc).

7. Identificar i justificar les marques de modalització del text.

Cal fer una valoració sobre el grau de modalització (es pot relacionar amb la finalitat –subjectivitat- o el tipus de text). A continuació posarem parlarem dels recursos de modalització amb exemples del text.


Es tracta d’un text bastant modalitzat, cosa que permet expressar la subjectivitat de l’autor i la voluntat d’orientar l’opinió del lector. Alguns procediments de modalització presents al text són els següents:
-Elements lèxics valoratius: substantius (exemples), adjectius (exemples), locucions adverbials (exemples), verbs modals (exemples)…
-Diminutius (exemples), augmentatius …
-Metàfores, comparacions…