dimecres, 13 de juny del 2012

Darreres recomanacions. Selectivitat

Repassem alunes qüestions d'última hora:
-Pronoms febles (per a la pregunta de la segona part):



a) EN: per a trobar l'antecedent del pronom EN, hem de fer-nos preguntes començades per la preposició DE. Per exemple, si diu "però no en tenen", ens fem la pregunta "de què tenen?" i el text (en les línies anteriors o posteriors ens donarà la resposta: raó, amics, necessitat... En aquest cas, com que el verb és transitiu, és un CD (complement directe). És a dir, EN té com a antecedent raó (o amics, o necessitat, o el que diga el tex) i fa la funció de CD.

Pot ser també un CCL. Si el text diu "no en tornaran mai", preguntem "d'on" i el text ens dóna la resposta ("d'Europa", "del seu país"...)

Pot ser un CRV. Si el text diu "Ja no en parlaran més", preguntem "de què? i el text ens dóna la resposta ("de la crisi", "del problema"...).

b) HI: normalment va relacionat amb una preposició difernt de DE (a, en, per, entre, contra, cap a, fins a...)

Pot ser CRV: "ja no hi tornaran a confiar" i preguntem "confiar en què? / en qui?" i el text ens dóna la resposta ("en el govern", "en l'oposició", "en els mitjans de comunicació")

Pot ser CC: "hi viu" ("en una barraca"), "hi passeja" ("pels carrers del poble"), "hi treballa" ("tranquil·lament", "esporàdicament", "sense ganes")

Pot ser un Predicatiu: "està cansat"= Atribut= ho està
                                      "torna cansat"= Predicatiu= hi torna

Per què / perquè:
Sempre tenen accent.
Per què: per a preguntar ("per què menges?")
perquè: per a contestar expressant la causa ("perquè tinc fam") o finalitat

dimarts, 5 de juny del 2012

2n Batxillerat: Recapitulació final

Estructura de l’examen

a)  Comprensió del text

1.      Descriure el tema i les parts bàsiques del text (pregunta fixa).
Cal dir el tema (amb un substantiu abstracte i en un grup nominal), l’estructura externa (paràgrafs), l’estructura interna: localitzar les parts (introducció, desenvolupament, conclusió), justificar-les o dir-ne el contingut (podeu dir la idea principal de cada part).
El text està format externament per …  paràgrafs. L’estructura interna és la pròpia del tipus de tex  …………………………. :
1.       Introducció, presentació… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és la introducció o digueu-ne el contingut.
2.       Exposició, argumentació, desenvolupament…  (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és l’exposició… o digueu-ne el contingut.
3.       Conclusió, desenllaç… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és la conclusió o digueu-ne el contingut.
2.      Resumir el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies (pregunta fixa).
Es tracta de sintetitzar el text, reduint-lo a les idees més importants i a les relacions existents entre elles.
Característiques del resum:
  • Ha de ser breu i clar.
  • No ha de presentar informacions que no s’incloguen al text.
  • Les frases emprades en el resum han d’estar cohesionades (es tracta de cunvertir, per ex., dues oracions simples en una composta; o una proposició subordinada en un grup nominal…) No s’ha de fer mai una enumeració o llista de frases soltes.
  • S’ha de redactar en tercera persona i en to objectiu i evitar les opinions personals
  • No s’han d’incloure cites textuals ni exemples.
  • El subratllat i l’esquema previ són bàsics per fer un bon resum.
Has d’evitar:
  • La còpia literal de frases del text original.
  • L’estil esquemàtic o telegràfic, sense connectors.
Les indicacions del tipus l’autor considera... el text tracta de...

3.      Identificar la tipologia textual especificant els trets corresponents que apa­reixen al text.
Cal dir el tipus de text global (argumentatiu, expositiu, narratiu, descriptiu…) i jusificar-ho atenent a la finalitat (pretén orientar l’opinió del lector/contar-nos un fet/informar) i assenyalant els trets propis del tipus de text (pàg. 72 i següents). A continuació cal veure si hi ha altres seqüències textuals i justificar-les. Per exemple, en un text argumentatiu pot haver una part narrativa; o en un text expositiu pot haver una part descriptiva; en un text narratiu pot haver, a més, diàleg o descripció…)
Es tracta d’un text [expositiu, argumentatiu, narratiu, descriptiu…] ja que té la finalitat d’orientar l’opinió del lector/contar-nos un fet/informar. Presenta els trets propis del text [el tipus que siga] com ara [oracions enunciatives/ verbs en present/ modalització…] [digueu els trets]. No obstant això, hi trobem una seqüència [expositiva, narrativa…] a les línies/al paràgraf per a explicar (contar, descriure…)
4.      Identificar el registre (formal/informal) i/o la varietat geogràfica especificant els trets corresponents que apareixen al text.
Cal dir el bloc dialectal geogràfic (occidental / oriental) i, si és possible, el dialecte (valencià, balear, català central…), i justificar la resposta amb exemples del text (el tret i l’exemple). Pel que fa al registre, convé partir de l’estàndard i observar si hi ha algun tret propi del registre col·loquial o del registres especialitzats (i justificar-ho). El registre dominant es pot justificar amb els factors del registre (quadres pàg. 71 i 110)
                Es tracta d’una varietat geogràfica occidental; en concret, el dialecte valencià. Els trets que ho demostren són: presents de subjuntiu amb desinència –e (exemples), possessiu femenins amb U (meua, seua…) i lèxic específic com xiquet, pardal, granera…
                Pel que fa al registre, es tracta de l’estàndard encara que hi trobem també una tendència al col·loquial (exemples) per tal d’aproximar-se al lector / terminologia pròpia del registre especialitzat de [matemàtiques, filosofia, lingüística…] (exemples)
5.      Identificar recursos expressius o tipogràfics presents al text: metàfora, meto­nímia, hipèrbole, tipus de lletra, cometes, etc.

6.      Identificar les veus del discurs.
Cal dir l’autor real i tractar de descriure l’autor model a partir de les deduccions que podem fer del text. De la mateixa manera hem d’observar a qui va dirigit el text, és a dir, el lector model (pot ser molt general o pot ser un grup social més concret (els valencians, les dones, els estudiants…).
D’altra banda, cal localitzar les diverses veus –la polifonia- , a banda del locutor, i explicar breument com han estat introduïdes al text (estil directe, indirecte, intertextualitat…)
                L’autor real és el periodista/l’escriptor/la persona que signa el text, Alberto Cabeza, i el grau de modalització ens fa veure un autor model indignat per les tragèdies que es produeixen en els conflictes bèl·lics. El lector real és la persona que llig el diari/la revista/el llibre i el lector model seria una persona capaç d’indignar-se igual que ho fa l’autor.
El text no té una única veu, sinó que, a més de la veu del locutor, hi trobem altre enunciador a través del discurs citat en estil directe (
cridava desesperat: “Mort, mort”) i indirecte (suplica que sisplau cesse el foc).

  1. Identificar i justificar les marques de modalització del text.
Cal fer una valoració sobre el grau de modalització (es pot relacionar amb la finalitat –subjectivitat- o el tipus de text). A continuació posarem parlarem dels recursos de modalització amb exemples del text. També podem començar explicant què és la modalització.
                Es tracta d’un text bastant modalitzat, cosa que permet expressar la subjectivitat de l’autor i la voluntat d’orientar l’opinió del lector. Alguns procediments de modalització presents al text són els següents:
-Elements lèxics valoratius: substantius (exemples), adjectius (exemples), locucions adverbials (exemples), verbs modals (exemples)…
-Diminutius (exemples), augmentatius …
-Metàfores, comparacions…
-Canvi de codi…

B) ANÀLISI LINGÜÍSTICA DEL TEXT

1. Qüestions sobre aspectes bàsics de la pronúncia: distinció entre vocals ober­tes i tancades (o/e).
-Sordes: c, ç, ss, x, tx, ig i la s quan no va entre vocals
-Sonores: g, j, tg, tj i la s entre vocals.

2. Qüestions sobre l’ús dels temps verbals: alteració de les referències tempo­rals d’un fragment (ex.: de present a passat, de passat a present). Atenció als verbs en present-

Recordeu: si és de present a passat, convertiu els presents en pretèrits perifràstics (va dir, vaig pensar, vam esperar…) i si descriu, en preterit imperfet (era, tenia, semblava…); si és de passat a present i alguna forma no la sabeu, busqueu un altre verb més conegut del mateix grup i conjugueu-lo igual (per exemple, per conjugar el verb seure, use el verb creure)

3. Qüestions sobre aspectes sintàctics i discursius: mecanismes gramaticals de refe­rència (pronoms febles, connectors i dixi).

Recordeu, per localitzar l’antecedent del pronom EN, cal fer-se preguntes que comencen per DE (en tenen, de què?; en tornen, d’on?; en parlen, de qui?). El pronom EN pot ser CD, CRV, CC.

4. Qüestions de lèxic, semàntica: definir o donar un sinònim, un antònim, hiperònim o un hipònim de mots o termes extrets del text.
Els siònims, moltes vegades, podreu trobar-los al text.


C. EXPRESSIÓ I REFLEXIÓ CRÍTICA
1. Tema de literatura.
2. Redacció

Per a la redacció de qualsevol resposta, penseu bé què voleu dir; penseu-vos cada oració abans d’escriure-la i assegureu-vos que s’entén.

Evitem les faltes habituals.
-Ortografia: és, són, emissor, la utilització, l’ús; la intertextualitat, la intenció, la impressió (no s’apostrofen).
- Sintaxi: en els relatius amb preposició useu el qual (del qual, en la qual, pels quals, al qual, entre els quals, de les quals… I si no té preposició useu QUE.
Atenció a les perífrasis d’obligació peronal: he de fer, hem de comentar, havien de treballar… (no hem de dir tinc que, teníem que, tindran que…). I perífrasis d’obligació impersonal: cal, caldrà, calia… (no hem de dir hi ha que, n’hi havia que…)

dimecres, 18 d’abril del 2012

Comentaris sobre El diari blau de la Carlota




Ací podeu publicar els comentaris sobre el registre

Text argumentatiu sobre les Falles (4t ESO)

Ací podeu publicar els vostres textos sobre les Falles

diumenge, 19 de febrer del 2012

2n Batxiller Examen 2a Avaluació

EXAMEN 2a AVALUACIÓ
MODEL D'EXAMEN I RECOMANCIONS


A. COMPRENSIÓ DEL TEXT

1. Descriure el tema i les parts bàsiques del text.
Cal dir el tema (amb un substantiu abstracte i en un grup nominal), l’estructura externa (paràgrafs), l’estructura interna: localitzar les parts (introducció, desenvolupament, conclusió), justificar-les o dir-ne el contingut.

EXEMPLE
El text està format externament per … paràgrafs. L’estructura interna és la pròpia del tipus de tex …………………………. :1. Introducció, presentació… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és la introducció o digueu-ne el contingut.2. Exposició, argumentació, desenvolupament… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és l’exposició… o digueu-ne el contingut.3. Conclusió, desenllaç… (digueu paràgrafs o línies). Justifiqueu per què és la conclusió o digueu-ne el contingut.

2. Resumir el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies.

Recordeu: seleccioneu la informació més important (elimineu dades, exemples, reformulacions, parèntesis…) i reescriviu les oracions seleccionades fent-les més curtes. No introduïu altres veus (el text diu, l’autor pensa…)


3. Identificar la varietat geogràfica especificant els trets corresponents que apareixen al text.
Cal dir el bloc dialectal geogràfic (occidental / oriental) i, si és possible, el dialecte (valencià, balear, català central…), i justificar la resposta amb exemples del text (el tipus de tret i l’exemple).

EXEMPLE
Es tracta d’una varietat geogràfica occidental; en concret, el dialecte valencià. Els trets que ho demostren són: presents de subjuntiu amb desinència –e (exemples), possessiu femenins amb U (meua, seua…) i lèxic específic com xiquet, pardal, granera…


4. Identificar les veus del discurs.

Cal dir l’autor real i tractar de descriure l’autor model a partir de les deduccions que podem fer del text. De la mateixa manera hem d’observar a qui va dirigit el text, és a dir, el lector model (pot ser molt general o pot ser un grup social més concret (els valencians, les dones, els estudiants…).D’altra banda, cal localitzar les diverses veus –la polifonia- , a banda del locutor, i explicar breument com han estat introduïdes al text (estil directe, indirecte, intertextualitat…)

EXEMPLEL’autor real és el periodista/l’escriptor/la persona que signa el text, Alberto Cabeza, i el grau de modalització ens fa veure un autor model indignat per les tragèdies que es produeixen en els conflictes bèl·lics. El lector real és la persona que llig el diari/la revista/el llibre i el lector model seria una persona capaç d’indignar-se igual que ho fa l’autor.El text no té una única veu, sinó que, a més de la veu del locutor, hi trobem altre enunciador a través del discurs citat en estil directe (cridava desesperat: “Mort, mort”) i indirecte (suplica que sisplau cesse el foc).

B. ANÀLISI LINGÜÍSTICA DEL TEXT

1. Qüestions sobre aspectes bàsics de la pronúncia: distinció entre vocals ober­tes i tancades (o/e).
-Sordes: c, ç, ss, x, tx, ig i la s quan no va entre vocals-Sonores: g, j, tg, tj i la s entre vocals.

2. Qüestions sobre l’ús dels temps verbals: alteració de les referències tempo­rals d’un fragment (ex.: de present a passat, de passat a present).

Recordeu: si és de present a passat, convertiu els presents en pretèrits perifràstics (va dir, vaig pensar, vam esperar…) i si descriu, en preterit imperfet (era, tenia, semblava…); si és de passat a present i alguna forma no la sabeu, busqueu un altre verb més conegut del mateix grup i conjugueu-lo igual (per exemple, per conjugar el verb seure, use el verb creure)


3. Qüestions sobre aspectes sintàctics i discursius: mecanismes gramaticals de refe­rència (pronoms febles, connectors i dixi).

Recordeu, per localitzar l’antecedent del pronom EN, cal fer-se preguntes que comencen per DE (en tenen, de què?; en tornen, d’on?; en parlen, de qui?). El pronom EN pot ser CD, CRV, CC.

4. Qüestions de lèxic, semàntica: definir o donar un sinònim, un antònim, hiperònim o un hipònim de mots o termes extrets del text.
Els siònims, moltes vegades, podreu trobar-los al text.


C. EXPRESSIÓ I REFLEXIÓ CRÍTICA
1. Temes de literatura 9 i 10.
2. Redacció

Per a la redacció de qualsevol resposta, penseu bé què voleu dir; penseu-vos cada oració abans d’escriure-la i assegureu-vos que s’entén.Evitem les faltes habituals.-Ortografia: és, són, emissor, la utilització, l’ús; la intertextualitat, la intenció, la impressió (no s’apostrofen).- Sintaxi: en els relatius amb preposició useu el qual (del qual, en la qual, pels quals, al qual, entre els quals, de les quals… I si no té preposició useu QUE.
Atenció a les perífrasis d’obligació peronal: he de fer, hem de comentar, havien de treballar… (no hem de dir tinc que, teníem que, tindran que…). I perífrasis d’obligació impersonal: cal, caldrà, calia… (no hem de dir hi ha que, n’hi havia que…)