dilluns, 21 d’octubre del 2013

Creativitat i innovació, claus de la nova educació


Ken Robinson


Sònia Sánchez

L’especialista anglès Ken Robinson defensa que la “creativitat és avui tan important com l’alfabetització” i que s’hi hauria de donar “el mateix tractament”. Considera que és una habilitat essencial per treballar en la nova economia i en un món globalitzat. Per això aposta per potenciar el que ell en diu el “pensament divergent”, i que defineix com “l’habilitat de veure moltes possibles respostes a una mateixa pregunta”. Es tracta d’una habilitat que tots els nens tenen en néixer però que van perdent a mesura que creixen, “no perquè es facin grans sinó perquè són educats en un model que et diu que només hi ha una resposta correcta a la pregunta, la que diu el llibre o el mestre”. Així, Robinson denuncia que l’escola està matant la creativitat.

Segons l’expert, el sistema educatiu actual va ser dissenyat i concebut per a l’economia industrial, i va generar un model que considerava la intel·ligència com la suma del “raonament deductiu” i el “coneixement dels clàssics”, és a dir, l’habilitat acadèmica. “Això ha portat caos a la vida de molta gent”, condemnada a creure que no és intel·ligent.

“No ens podem permetre seguir per aquest camí”, diu Robinson, i al·lega que en els pròxims 30 anys es graduarà més gent que en tota la història de la humanitat. La irrupció de les tecnologies al mercat de treball i l’explosió demogràfica han transformat l’ambient en què aquests joves hauran de sortir-se’n. “Un títol acadèmic ja no et garanteix una feina”, alerta. I defensa un canvi radical en l’educació pública que fomenti la creativitat i la col·laboració en grup, d’on sorgeixen les millors idees.

A les escoles, reclama abandonar “l’actual disseny, fet a imatge de la industrialització”, que les equipara a “fàbriques, amb timbres, edificis separats, especialitzats per temes i nens per grups d’edat”. És urgent canviar aquestes estructures, diu, per fer aflorar el talent de cada nen i la seva creativitat. [...]

Podeu trobar l'article complet ací:

http://ampaipse.files.wordpress.com/2013/05/ara-la-nova-revolucic3b3-educativa.pdf

Envieu els vostres comentaris sobre el tema. En 150 paraules tracteu d'expressar la vostra opinió sobre la tesi de Ken Robinson.

22 comentaris:

  1. Podem definir la creativitat com la capacitat de crear, inventar, innovar... La capacitat de generar idees alternatives davant de determinades situacions, o respostes per a solucionar problemes. Els sers humans naixem amb esta capacitat, necessària per a l'adaptació al món en què vivim. La creativitat és un potencial de gran valor i un recurs útil que convé estimular des de xicotets.

    L'escola elimina la creativitat de l'alumne. En els seus començaments el xiquet s'expressa lliurement i després amb el pas dels anys escolars comencen les "crítiques". Que si l'estil, l'ortografia, els temps verbals, etc. I això porta a estructurar-ho d'una manera tal que comença a deixar d'expressar-se lliurement i les seues respostes i relats pareixen telegrames. Molts professors, no tots, volen respostes predeterminades, d'un sol llibre i amb les mateixes paraules, és a dir, de memòria. A més es creguen molts estereotips i idees que pareixen ser les úniques certes, quan en realitat hi ha moltes altres.

    Igualment pense que el sistema educatiu no sols és el responsable, si no també els mestres i professors. D'altra banda, moltes vegades l'educació també ens ajuda a expandir idees i a desenrotllar-nos. Tot depén de com s'ensenye i de com siguen les ganes de progressar.

    En conclusió, la meua opinió és, que l'educació no sols hauria de ser aprendre, sinó també pensar.



    LAURA CONEJOS ALFARO

    ResponElimina
  2. Dir que l’escola elimina la creativitat dels nostres nens és carregar-li a aquesta tota la responsabilitat, quan en realitat el nostre problema comença amb les formulacions de les lleis educatives.

    Sí, l’escola anul•la la creativitat dels estudiants però es que no hi ha una altra opció. Els salaris dels mestres baixen, cada any hi ha més alumnes per classe (encara que l’espai siga el mateix), com un mestre va a tenir temps suficient per fer que aflore la imaginació i l’espontaneïtat de quaranta alumnes a la mateixa vegada?

    Voleu que els petits genis que suspenen per culpa d’aprendre llistes de regles químiques, pàgines de biologia sanceres siguen grans des dels 6 anys? Dons bé, eixiu al carrer i protesteu davant el ministeri d’educació, perquè puc dir sens dubte que els professors no volen el tipus d’ensenyament que els obliguen a donar, ells són els primers en voler que els exàmens davant un paper desapareguen.

    Sí, l’escola elimina la creativitat però no per gust.

    ResponElimina
  3. Hui en dia milers de jóvens abandonen les escoles abans d'haver aconseguit el seu graduat en ESO o en Batxiller. La raó, jo crec, que és pel sistema educatiu actual que només ens fa memoritzar un muntó de paraules i soltar-les en un full de paper amb unes quantes preguntes, en compte d'ajudar-nos a entendre les coses, trovar-li un sentit sense haver de basar-nos en un examen, que no demostra les nostres capacitats reals, ja que cada dia és distint i moltes coses poden afectar-nos, fent que el que mostrem no siga la veritat.
    És un gran problema que ens tanca i no ens deixa obrir-nos i desenvolupar la nostra pròpia creativitat,havent de seguir tots un mateix camí.
    La solució a tot açò seria, un sistema en què no sols un número que marque la nostra nota siga el que importa, sinó tot el conjunt de coses que podem fer al llarg del curs, allò que ens deixa expressar-nos amb una certa llibertat i ser creatius.

    ResponElimina
  4. LA CREATIVITAT

    Jo pense que el col•legi pot eliminar la creativitat de l'alumne o en canvi dotar-ho amb molta més creativitat de la qual posseeix.

    D'una banda en l'escola es pot eliminar la creativitat de l'alumne si s'exigeix que tots seguisquen unes pautes a l'hora de realitzar un treball, examen o qualsevol altra activitat perquè cadascun tenim la nostra manera de treballar i quan se'ns demana alguna cosa semblant ens convertim en còpies uns d'uns altres i amb el temps disminueix la nostra fluïdesa d'innovar.

    En canvi, pense que una de les coses positives i a destacar que té l'escola és que existeixen assignatures en les quals o ets creatiu i original o no tires endavant. Gràcies a assignatures com a plàstica, música o alguna més se'ns dóna l'oportunitat de deixar volar la nostra pròpia imaginació i crear diferents treballs perquè segur que ni tots dibuixem el mateix ni tots sabríem compondre qualsevol peça musical semblant.

    Per a concloure, crec que es podria millorar aquest problema si no s’exigiren seguir unes pautes en alguns casos, dividir les assignatures per temes o separar-nos per grups i edats però jo en general em posicione més en la idea de que l'escola en veritat no elimina la creativitat ja que som lliures i independents de seguir a la resta o destacar.

    ResponElimina
  5. Andrés Gracia 2 batchillerat27 d’octubre del 2013, a les 18:30

    Comentari de Andrés Gracia Grimalt:

    Com es diu al text l'actual model d'educació està degradant molt la creativitat de totes les persones que cauen en les seues mans. Per aquesta rao s'ha de impartir un altre model d'educació en el que el alumne utilitze la creativitat

    Aixó és una gran veritat, perque com que els professors impartixen models exactament iguals per a tots els alumnes, aixó fa que l'alumne perda imaginació, que el faga tot sistemàticament. Una manera amb la qual l'educació milloraria, seria que es deixara a l'alumne lliure per a que ell mateix el·laborara un model propi per a contestar preguntes o resoldre problemes. Hi ha impartir una educació amb la cual l'alumne faga us de la seua imaginació, el·laborant el seus propis problemes o questïons.

    Per a concluir cal dir que si continuem amb aquest model d'educació cap alumne destacara en la creativitat per tent serà molt més dificil progresar cientificament.

    ResponElimina
  6. Hui en dia, en els paisos desenvolupats, s' obligatori que tots els xiquets vagen a l' escola. A la mojoria no li agrada anar perque s' avorreixen, entre tots aquest hi ha uns pocs que els ocorre aço perque en la escola no li deixen desenvolupar la seua creativitat i li obliguen a estudiar, a la força, coses que no li interessen.

    En principi, es normal que molts genis que gracies al desenvolupament dels coneixement que ells volguerem aprendre hagen tingut exit en la seua vida despres de deixar el col·legi . Des que poses un peus en primària fins que acabes l'institut, a espanya, una persona rep una educació basada en la competitivitat, traure les notes mes altes per a arribar a ser el millor. Este sistema d'educació el que fa és matar la creativitat de moltes persones, ja que estan obligades a aprendre coses que no els interessa, només perquè diuen que és necessari per al seu futur aguantar al voltant de sis hores al dia, engabiat en una classe plena de bastards que molesten i un professor que repetix una vegada i una altra la importacia de la seua assignatura i al que t'agradaria fer callar d'una punyada, i inclús així has de traure les millors notes ''si vols arribar a ser algú en la vida'' .

    El que caldria fer és un sistema educatiu que se centre a deixar desarollar les ments i ensenyar-li a l'alumne sobre l'ambet que el trie, sense importar les notes que traga. D'esta manera, crec que, hi hauria una possibilitat de desarollo cap a una societat on alçar-se a les set del matí per a anar a l'institut no siga un suplici , si no tot al contrari.

    ResponElimina

  7. On està ?


    La creativitad es un pensament original, l'oportunitat d'aportar noves idees o conceptes, d'expressar-se com un vol sense por d'equivocar-se.. On l'hem deixat ?

    Hui en día pareix que tots el nens han de seguir una mateixa estructura a l'hora de fer les coses, i no es donen compte de que están interferint en el seu potencial. No és que l'escola estiga proposant un model educatiu incorrecte, o que vullguen que tots els xiquets seguisquen un mateix model. Sino que qualsevol profesor te una manera diferent de treballar.

    Per altra banda, hi ha que dir, que alguns profesors si que valoren y puntuen més la creativitat, o millor dit, el fer les coses amb les nostres paraules, sense necesitat de paréixer robots repetint el mateix

    Per a finalitzar,cal dir que no té per què excloure's la manera de fer totes les coses iguals o en aquest cas la creativitat, sinó que es pot arribar a un acord on els xiquets aprenguen la millor manera de fer les coses, i al mateix temps se'ls donen l'oportunitat i la llibertat de dir i de fer les coses a la seua manera.

    Tamara S. 2 bach

    ResponElimina
  8. El model educatiu actual té com objectiu que sortim de l’ institut sabent un poc de moltes àrees diferents. En canvi, l’únic que aconsegueix és que aprenguem de memòria coses que mesos després oblidarem perquè, al cap i a la fi, no considerem necessàries.
    Aquesta forma d’educar fa que estudiants en potencia en certs camps no desenvolupen els seus coneixements, i com que ho troben tot molt fàcil, es desmotiven i distrauen a classe, traient resultats mediocres.
    Però en canvi, quan sortim de l’escola, ens donem compte que no es premia a qui sap més, sinó que has de guanyar-te el teu lloc a la societat i aleshores, més que coneixements, necessites perspicàcia i sort. És per això que molts dels càrrecs importants no estan ocupats per grans genis, sinó per gent que ha sabut fer-se un lloc.
    Per tant, el que el sistema eductiu actual necessita és una educació més individualitzada i activa que potencie la creativitat de l’alumne i l’ ajude a defendre’s a la societat per si mateix.

    ALBA VIVES.

    ResponElimina
  9. Dir que l’escola elimina la creativitat dels nostres nens és carregar-li a aquesta tota la responsabilitat, quan en realitat el nostre problema comença amb les formulacions de les lleis educatives.

    Sí, l’escola anul·la la creativitat dels estudiants però es que no hi ha una altra opció. Els salaris dels mestres baixen, cada any hi ha més alumnes per classe (encara que l’espai siga el mateix), com un mestre va a tenir temps suficient per fer que aflore la imaginació i l’espontaneïtat de quaranta alumnes a la mateixa vegada?

    Voleu que els petits genis que suspenen per culpa d’aprendre llistes de regles químiques, pàgines de biologia sanceres siguen grans des dels 6 anys? Dons bé, eixiu al carrer i protesteu davant el ministeri d’educació, perquè puc dir sens dubte que els professors no volen el tipus d’ensenyament que els obliguen a donar, ells són els primers en voler que els exàmens davant un paper desapareguen.

    Sí, l’escola elimina la creativitat però no per gust.

    ResponElimina
  10. Una nova assignatura, la creativitat
    Marta Ferrer

    L'autor Ken Robinson defèn en el text que la forma d'ensenyança actual en les escoles no fomenta la creativitat, per a una pregunta només hi ha una resposta, si o no, verdader o fals.
    En els col•legis d'una banda l'ensenyança deu de ser objectiva perquè no podem negar l'evidència, per exemple, dos més dos són quatre, no hi ha termes mitjans en eixa afirmació. Però, les coses no sempre són tan exactes, hem de ser creatius. Un publicista es forma en la universitat, té una sèrie d'assignatures que aprovar, però després d'acabar la carrera, la qual cosa fa distingir entre un bon i un mal publicista és la capacitat de creativitat de cada u.
    Per què una novel•la ven milers d'exemplars i altres en canvi a penes es coneixen? Hi ha diversos factures influents, però sens dubte la creativitat de l'autor és el més important.
    En les escoles hauria de haver una nova assignatura, la creativitat, perquè això es tan important como una bona educació.

    ResponElimina
  11. Creus,com diu l’autor citat, que l’ escola elimina la creativitat del alumne? Com es podría millorar?

    Adela Sánchez

    Sota el meu punt de vista jo crec que l'escola no elimina la creativitat però si que ens cohibeix a l'hora d'expressar-nos ja que sempre estem marcats per models c per exemple, per fer bé un examen o per arribar a una nota alta i també per que sempre que fem una redacció o algun escrit ho fem per obligació i de la manera que diu el professor i no de la manera que a nosaltres ens agradaria.

    A més també penso que els alumnes o millor dit els adolescents també ens cohibimos a l'hora d'expressar la creativitat per semblar rars davant les altres persones.

    Crec que la millor manera per solucionar això seria deixar-nos fer les coses per propi interès i no per arribar el dia 10 de juny a selectivitat i fer un comentari de text com els de la universitat demanen, d'aquesta manera crec que augmentaria no només la creativitat , també altres aspectes.

    ResponElimina
  12. Sir Ken Robinson planteja que les institucions educatives es condicionen i minimitzen el desenrotllament de la creativitat en els estudiants. Robinson afirma que "Si no estàs preparat per a equivocar-te, mai crearàs alguna cosa original". En primer lloc, l'escola ha d'apostar per l'originalitat, flexibilitat, la imaginació, deixar d'experimentar la receptivitat noves idees, a fomentar la confiança. El que els mestres deuen logar amb els seus estudiants és un vincle on hi haja una interacció entre l'educador i l'estudiant per a així fomentar la confiança per part dels dos. En segon lloc, la creativitat és una destresa que pot adquirir-se, aprendre's i ensenyar-se. L'escola per als xiquets ha de ser formadora del seu futur, ha de permetre un entorn estimulant perquè els xiquets s'expressen lliurement i de diferents formes, açò és el que aconseguirà després que siguen persones amb habilitats espectaculars, creatives i sense por de res. En tercer lloc, Robinson afirma "la creativitat és eradicada dels xiquets durant el seu pas pel sistema educativo". Personalment, coincidisc personalment amb Robinson ja que el sistema educatiu considera els alumnes com a treballadors i no com a persones que volen fer el que els agrada.

    ResponElimina
  13. Creus,com diu l’autor citat, que l’ escola elimina la creativitat del alumne? Com es podría millorar?

    Adela Sánchez

    Sota el meu punt de vista jo crec que l'escola no elimina la creativitat però si que ens cohibeix a l'hora d'expressar-nos ja que sempre estem marcats per models c per exemple, per fer bé un examen o per arribar a una nota alta i també per que sempre que fem una redacció o algun escrit ho fem per obligació i de la manera que diu el professor i no de la manera que a nosaltres ens agradaria.

    A més també penso que els alumnes o millor dit els adolescents també ens cohibimos a l'hora d'expressar la creativitat per semblar rars davant les altres persones.

    Crec que la millor manera per solucionar això seria deixar-nos fer les coses per propi interès i no per arribar el dia 10 de juny a selectivitat i fer un comentari de text com els de la universitat demanen, d'aquesta manera crec que augmentaria no només la creativitat , també altres aspectes.

    ResponElimina
  14. La falta de creativitat en la societat de hui en dia

    Com bé diu Ken Robinson, el sistema educatiu de hui en dia no permet desenvolupar la creativitat dels xiquets.

    L'educació de hui en dia està basada en l'economia industrial on cada persona està centrada a fer i repetir la mateixa acció, només un camí. En l'educació es planteja el mateix efecte; els estudiants seguixen la línia que marca el professor de la qual no es poden eixir ja que sinó són castigats. per exemple en la classe d'educació plàstica es suposa que és una classe en què els xiquets disfruten deixant fluir la seua creativitat però inclús en aquesta assignatura els xiquets estén obligats a fer les activitats que marca el llibre.

    Un clar exemple de la falta de creativitat en la societat de hui en dia és demostra en el món de la moda. Les "noves" tendències són modes passades que es tornen a portar. Si als dissenyadors de xicotets els hagueren fomentat la creativitat tal vegada això no passaria.

    Les persones no estem programades com les maquines, estem dotats de virtuts que hauríem d'explotar al màxim.

    ResponElimina
  15. Creus,com diu l’autor citat, que l’ escola elimina la creativitat del alumne? Com es podría millorar?

    Tots el xiquets, quan som xicotets tenim molta imaginació, cadascun fa el que lo agrada i tot alló que se li ocurreix.
    Amb formi es fem grans tot comença a canviar, desapareix la creativitat.
    A la meua opinió, la creativitat dueria ser tan important en l’educació com l’alfabetització. Com va dir Sir Ken Robinson “Al creixer no adquirim creativitat, si no que creixem perdent-la”
    Açò, jo crec , és perque hui en día totes les escoles estàn jerarquitzades i tenim que fer un moder per a que estiga bé.
    La solución está en no ser tots igual, en no tindre por a errar per no fer les coses com els altres, inculcar desde xicotets, que ser originals és el què ens diferència del demés.

    Claudia Sanchez Redondo

    ResponElimina
  16. L’escola hui en dia és monòtona, és a dir, fas classe, subrrallas, atens i et prepares per a un examen on realment no demostres tot el que saps, només una part. Els alumnes s’acostumen a eixa monotonia i és això el que ens lleva la creativitat.
    El fet d’obligar als jóvens a estudiar alguna cosa que no els agrada, o que els pareix abstracte i no ho entenen, però que han de saber si o si perquè és aixó que va per a examen.
    Este tipus d’educació no fa que els alumnes vagen a desarollar la seua creativitat, esta tasca es deixa en mans dels pares, són ells els que han de fomentar eixa creativitat.
    Pense que és necessari que primer siguen creatius els professors perquè puguen ensenyar una educació creativa, que guanye l’atenció dels seus alumnes, seguint les tendències dels jóvens, com ara són les tecnologies. Fer coses inovadores que acoste l’atenció d’estos jóvens per a poder seguir portant-los pel bon camí de una educació creativa.
    Sara Quilis Mañas.

    ResponElimina
  17. Miguel Angel

    Robinson en aquest text en vol donar la seua opinió de l'actual sistema educatiu al qui dona com repetitiu i que per eixa raó no es pot optar a la imaginació i creativitat per la qui qualsevol no pot triomfar en aquest món cada vegada més globalitzat e indrustrializat.El món actual esta molt fatigat per la crisi apesare de sacar-se carreres en la universitat. També existeixen persones que han arribat al més alt per la seua creativitat.Realment el món esta ple de persones amb potencial suficient com a tindre èxit en la vida, però com diu Robinson estem estancats en un sistema que quasi sempre és el mateix.

    ResponElimina
  18. Jo estic a favor del que diu Ken. Per a mi l'escola elimina a poc a poc la creativitat de cada alumne perquè sempre que se li encomana una activitat a un xiquet se li marca unes pautes que s'ha de seguir, ja que en el cas que este no les haja seguit el seu treball no tindrà cap valor per al professor.
    D'esta manera l'única cosa que aconseguim és anar eliminat a poc a poc aquella capacitat que té un alumne de ser creatiu.
    Jo pense que l'única manera de millorar este problema a què no se li dóna molta importància seria, deixar que el xiquet siga mes lliure a l'hora de redactar un escrit o realitzar algun altre tipus de treball personal. D'esta manera podem descobrir una persona que valga per a ser escriptor.
    Si seguírem estos simples passos papes acabarem amb la creativitat del xiquet."

    ResponElimina
  19. En certa mesura es cert que l'escola deteriora directa o indirectament la creativitat dels joves estudiants, però no l'elimina, es per això que cal potenciar aquesta virtud per poder preparar el món laboral amb un millor rendiment, degut a la capacitat de trobar diverses respostes a una mateixa pregunta, com Ken Robinson afirma.
    Diverses solucions per fomentar la creativitat en l'escola podria ser practicar més debats entre els estudiants i el professor com a moderador, d'aquesta manera els joves podrien donar el seu punt de vista respecte al tema tractat, adquirint així una major capacitat de formar i crear idees, així com el treball en grup.
    D'aquesta manera els adolescents tindrien qualitats com l'innovació i iniciativa.

    ResponElimina
  20. Les bases per a l'educació han anat establint-se segons la gran majoria d'educadors l'han anat donant forma. No obstant açò hem avançat, però no cap a un model que puga conjuminar a tots els tipus d'intel·ligència en una mateixa aula. I és que el que para mi pot resultar una pregunta amb trivial, per a una altra persona pot ocórrer el contrari, i a l'inrevés.

    I és que,com l'expert anglés Ken Robinson planteja, estem sent educats per a fer només una cosa. La nostra intel·ligència no es basa a memoritzar i vomitar informació. Ja ningú pensa, i prova d'açò ón els exàmens de filosofia; quina va ser l'última vegada que el nostre objectiu va ser comprendre a Plató, en comptes de pensar el per què les seues teories i pensaments?

    L'especialista anglés té molta raó en la seua tésis, però la veritat és que per a aconseguir un model ideal com el qual ell proposa, estem encara a anys llum de l'objectiu. Fins que el més important per a decidir el futur d'un estudiant no deixe de ser un exámen d'una hora, seguirem amb la impossibilitat d'acostar-nos a una educació que estiga en pro d'estimular la creativitat i la intel·ligència individual de cada alumne.

    Lucas Sanz Sornosa,
    2ºBachillerato.

    ResponElimina
  21. En l'actualitat trobem molta gent amb una gran capacitat creativa capaç de resoldre problemes d'una manera original. Tots naixem amb una capacitat d'imaginació, però a vegades no sabem com estimular-la o exterioritzar-la.
    l'escola és un lloc on un hauria de poder desenrotllar la seua capacitat creativa, però moltes vegades eixa capacitat es veu sufocada per uns criteris rígids, d'educació, de pautes, d'esquemes que impedixen que es manifesten o isquen a la llum molts talents que mai arriben a descobrir-se o desenrotllar-se.
    Buscant formes alternatives d'ensenyança que estimulen la creativitat i la intel•ligència dels alumnes, seria una forma de millorar l'actual sistema educatiu.
    En definitiva , l'escola hauria de ser un lloc on les persones pogueren desenrotllar les seues capacitats artístiques i la seua intel•ligència en un sentit ampli.

    Dunia Naser Fontánez

    ResponElimina
  22. En l'actualitat trobem molta gent amb una gran capacitat creativa capaç de resoldre problemes d'una manera original. Tots naixem amb una capacitat d'imaginació, però a vegades no sabem com estimular-la o exterioritzar-la.
    l'escola és un lloc on un hauria de poder desenrotllar la seua capacitat creativa, però moltes vegades eixa capacitat es veu sufocada per uns criteris rígids, d'educació, de pautes, d'esquemes que impedixen que es manifesten o isquen a la llum molts talents que mai arriben a descobrir-se o desenrotllar-se.
    Buscant formes alternatives d'ensenyança que estimulen la creativitat i la intel•ligència dels alumnes, seria una forma de millorar l'actual sistema educatiu.
    En definitiva , l'escola hauria de ser un lloc on les persones pogueren desenrotllar les seues capacitats artístiques i la seua intel•ligència en un sentit ampli.

    ResponElimina