-Pronoms febles (per a la pregunta de la segona part):
a) EN: per a trobar l'antecedent del pronom EN, hem de fer-nos preguntes començades per la preposició DE. Per exemple, si diu "però no en tenen", ens fem la pregunta "de què tenen?" i el text (en les línies anteriors o posteriors ens donarà la resposta: raó, amics, necessitat... En aquest cas, com que el verb és transitiu, és un CD (complement directe). És a dir, EN té com a antecedent raó (o amics, o necessitat, o el que diga el tex) i fa la funció de CD.
Pot ser també un CCL. Si el text diu "no en tornaran mai", preguntem "d'on" i el text ens dóna la resposta ("d'Europa", "del seu país"...)
Pot ser un CRV. Si el text diu "Ja no en parlaran més", preguntem "de què? i el text ens dóna la resposta ("de la crisi", "del problema"...).
b) HI: normalment va relacionat amb una preposició difernt de DE (a, en, per, entre, contra, cap a, fins a...)
Pot ser CRV: "ja no hi tornaran a confiar" i preguntem "confiar en què? / en qui?" i el text ens dóna la resposta ("en el govern", "en l'oposició", "en els mitjans de comunicació")
Pot ser CC: "hi viu" ("en una barraca"), "hi passeja" ("pels carrers del poble"), "hi treballa" ("tranquil·lament", "esporàdicament", "sense ganes")
Pot ser un Predicatiu: "està cansat"= Atribut= ho està
"torna cansat"= Predicatiu= hi torna
Per què / perquè:
Sempre tenen accent.
Per què: per a preguntar ("per què menges?")
perquè: per a contestar expressant la causa ("perquè tinc fam") o finalitat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada